Bartın Haber
HV
28 MART Perşembe 16:24

Rahim nakli sonrası anne olan Havva Erdem ve bebeği taburcu oldu

Akdeniz Üniversitesi’nde ilk ve ikinci rahim nakilleriyle dünyaya gelen Ömer Özkan ve Özlenen bebekler basın karşısına çıktı. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Ömer Özkan bebeklerle poz verdi.

EĞİTİM
Giriş Tarihi : 23-12-2022 15:45   Güncelleme : 23-12-2022 15:45
Rahim nakli sonrası anne olan Havva Erdem ve bebeği taburcu oldu

27 Temmuz 2021’de rahim nakli yapılan Türkiye’nin ikinci rahim nakli olan Havva Erdem, 30 Eylül 2022 yılında bebeğini dünyaya getirmişti. Havva Erdem ve bebeği Özlenen Erdem hastaneden taburcu oldular. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi B Blok Toplantı Salonu’nda Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Turhan, Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Özge Turhan, Prof. Dr. Nasuh Utku Doğan, Doç. Dr. Aslı Bostancı Toptaş, Doç. Dr. Veli Vural, Dr. Öğr. Üyesi Ali Ünal, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İbrahim İnanç Mendilcioğlu, Aycan, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Ongun ve akademisyenler katıldı. Toplantıda Havva Erdem ile kızı Özlenen ile Derya Sert ve oğlu Ömer Özkan da yer aldı.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ DOKU VE ORGAN NAKLİNDE DÜNYA MARKASI

Akdeniz Üniversitesi’nin organ ve doku naklinde dünyanın ve Türkiye’nin markası haline geldiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “İlk rahim nakli yapılan Derya Sert ile bebeği ve ikinci rahim nakli yapılan 14 ayda başarıya ulaştığımız Havva ile kızı burada. Bunlar hem Türkiye’nin gururu hem de Akdeniz Üniversitesi’nin gururu. Türkiye’de ilk kol, yüz nakli yapmıştık ancak rahim nakli daha özel. Dünyada ilk rahim nakliydi. Dünyada Türk tıbbının en üst noktaya geldiğini gösteren bir prosedürdü. Aynı zamanda anne olamayacak insanlara anne umudu veren ameliyattı. Nobel’e aday, muhteşem bir ameliyattı. Bu anlamda rahim nakli biraz daha özel belki bir kadın olarak bunu hissediyorum. Prof. Dr. Ömer Özkan hocama teşekkür ediyorum. Hocam sayesinde bu ilkleri yapabildik. Türkiye çok şanslı ki böyle bir hocaya sahip.” dedi.

Akdeniz Üniversitesi’nin nakillerle dünyanın en iyi, en kaliteli, kompozit nakil merkezi olduğunu gösterdiklerini vurgulayan Rektör Özkan, “Hafta sonu Sağlık Bakanlığı ekipleriyle birlikteydik. Sağlık Bakanlığı’ndan söz aldık. En kısa zamanda rahim nakli mevzuatı da gündeme gelecek. Bu da birçok kadının gözü kulağı buradaydı. Sağlık Bakanlığımıza her aşamada bize destek oldukları için teşekkür ediyorum. Nakiller devletin desteği olmadan yapılacak işler değil. Tıp ve teknolojideki başarılar Türkiye’nin güçlü, özgür olmasındaki en önemli faktördür.” diye konuştu.

MEVZUAT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

11 yıl önce Derya Sert’in ameliyatı yapıldığında dünyanın ilk başarılı rahim naklinin yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Ömer Özkan “Ameliyatların başarısı için annenin kucağına bebek alması gerekiyordu. Derya Dünyanın en başarılı ilk rahim nakliydi. Derya başarılı nakliyle kucağına çocuğunu aldı. İki yılı aşkın süredir sağlıklı bir şekilde hayatına devam ediyor. Bu tamamen tesadüf bir toplantı oldu. Derya, bebeği üst solunum yolu enfeksiyon geçirmesinin ardından taburcu oldu. Havva Hanım´ı da taburcu ediyoruz. Havva Hanım da Türkiye’nin ikinci rahim nakiliydi. Her ikisini de sağlıklı taburcu etmenin gururunu yaşıyoruz. Akdeniz Üniversitesi Türkiye adına marka olmanın gururunu yaşıyor. Ameliyatlarda emeği geçen bütün ekibe teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığı’na da çok teşekkür ediyoruz destekleri için.” dedi.

Prof. Dr. Ömer Özkan, “Rahim naklinde mevzuat olmaması nedeniyle büyük sıkıntı vardı. Mevzuat çalışmaları devam ediyor. Türkiye’de 20 bine yakın böbrek nakli bekleyen hasta var. Mevzuat olduğu zaman rahim nakli bekleyen hasta başvuru sayısı bunu geçer. Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı düzenlemelerle inşallah bu ameliyatlar yapılacaktır.” şeklinde konuştu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, rahim nakli ameliyatından sonra çok heyecanlandığını anlattı. Kadınların yaşadığı büyük sorunda, gerçekleştirilen ameliyatlarda Prof. Dr. Ömer Özkan ile Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın çığır açtığını söyleyerek deneyimlerini literatüre aktarmanın mutluluk verici olduğunu söyledi.

HAVVA ERDEM’İN MUTLULUĞU

Havva Erdem, çocuğuyla hayatlarının çok iyi geçtiğini dile getirdi. Erdem, “Çok mutluyum, anlatamam, tarif edemem. Bu başlangıca 2 kişi başladık, bugün 3 kişi ayrılacağız. Anlatamam mutluluğumu. Bebeğimizin ismi Özlenen. Emeği geçen hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi. Erdem, bebeğinin adını taşıdığı Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan gibi başarılı işler yapmasını diledi.

Derya Sert ise Ömer Özkan bebekle hayatının mutlu geçtiğini belirterek, Havva Erdem’e hayırlı olsun dileğinde bulundu. Toplantı sonrası Rektör Özkan ile Prof. Dr. Ömer Özkan, Havva Erdem’in kızı Özlenen ile Derya Sert’in oğlu Ömer Özkan’ı sevdi ve hatıra fotoğrafı çektirdiler.

 

AdminAdmin

YORUMLAR